filme-online-banner

De ce eu? – Why Me? (2015) film online romanesc

Gen: Drama, Thriller
Scenariu: Tudor Giurgiu, Loredana Novak
IMDB Rating: 7,7
Regizor(i): Tudor Giurgiu
Actori: Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile

Bazat pe fapte reale, De ce eu? spune povestea lui Cristian (Emilian Oprea), un tanăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. Cristian investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.
Thriller-ul politic De ce eu? este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra procurorului Alexandru Lele din Oradea și a presiunilor exercitate asupra sa. Personajul inspirat de Panait este jucat de Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema. Distribuția este întregită Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras, Virgil Ogășanu. Andreea Vasile, născută la Râmnicu Vâlcea, are rolul iubitei procurorului Cristian. A studiat actoria la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (master, promoția 2010). În 2014, a fost selectată în programul Berlinale Talent Campus din cadrul Festivalului de la Berlin, iar în 2011 în Talent Campus-ul Festivalului de la Sarajevo. A debutat pe micul ecran în serialul La urgenţă (2006) și a apărut în ultimii an în show-uri TV ca În puii mei sau Icomedy, jucând în paralel în teatru, la Nottara, Metropolis sau Godot.
De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, a fost văzut până în prezent de 19.924 de spectatori în România, în sălile de cinema din weekend, în avanpremiere și proiecții speciale – un debut spectaculos pentru o producție românească. Filmul De ce eu? a avut încasări de 276.355 lei.