filme-online-banner

Falsificatorii de bani – The Counterfeiters (2007) film online subtitrat

Alt titlu: Die Fälscher
Regia: Stefan Ruzowitzky
Actori: Marian Kalus, Norman Stoffregen, Oliver Kanter, August Diehl, Gode Benedix
Anul: 2007
Gen: Razboi, Drama, Crima
Durata: 98 minute
IMDB: 7.6/10 din 24926 voturi

Chiar dacă nu ai ști că Stefan Ruzowitzky “Falsificatorii de bani” a fost nominalizat la Oscar 2007 pentru cel mai bun film străin, ai probabil că a fost, oricum. Aceasta drama austriac despre naziști “top secret Operațiunea Bernhard, cea mai mare schema contrafacerii din toate timpurile, este paradoxal prea bun la montarea ororile Holocaustului într-un format de film de prestigiu. Previzibil, a câștigat Oscarul.
Această evaluare sunete dure, și cinic, și se pare o rușine să se uite la film în acest fel. La urma urmei, “Falsificatorii de bani” se bazează pe o bucată fascinant de istorie, ridică unele dureroasa dileme morale cu privire la costurile de supravietuire sub naziști, și a fost, fără îndoială, a făcut cu intenții nobile, dincolo de cele comerciale obișnuite. Problema este că naratiunii și cinematografia sunt de rutina (cu siguranță faux-documentar Filmări ‘Falsificatorii de bani’ handheld este clișeul cel mai suprasolicitate în filme moderne), chiar și atunci când drama umană nu este.
“Este nevoie de un om inteligent pentru a face bani. Este nevoie de un geniu pentru a rămâne în viață”, spune Marea Britanie slogan filmului. Ați putea fi amintit de vârstă domnul Bernstein din “Citizen Kane”, care spune: “Nu este nici un truc pentru a face o mulțime de bani … daca tot ce vrei este de a face o mulțime de bani.” Când maestrul falsificator Salomon “Sally” Sorowitsch (Karl Markovics) este arestat la Berlin, el a trimis într-un lagăr de concentrare și, eventual, a pus responsabil de o echipă de deținuți atribuite pentru a face doar asta: face o mulțime de bani. Friedrich Herzog (Devid Striesow), foarte omul care reținute Sorowitsch în 1936, devine supraveghetor sa nazist în Operațiunea Bernhard, un sistem pentru a imprima milioane de lire sterline și dolari pentru a finanța efortul de război nazist și subminează economiile aliate.